רשומות

יום שני, 30 באפריל 2018

מאפיית בוטיק חדשה בחיפה "פת- שטינבך"



לחם הוא ניחוח ילדות, נחמה, חיבוק ואהבה. לחם טוב מעורר שמחה ושביעות רצון ולמעשה אי אפשר בלי לחם. אבל, איפה מוצאים לחם שיהיה גם משובח, גם בריא וגם טעים? ובכן, יש מקום כזה שנפתח לפני חמישה חודשים " פת שטינבך- מאפיה חשמלית" המאפיה של עפר שטינבך, נכדו של מייסד "מאפיות פת". מאפיה שכולה לחמי מחמצת ייחודיים ונהדרים.




השבוע, ביקרתי במאפיה ושוחחתי עם עפר על לחמים, אפייה ואיך מחליטים לפתוח מאפיה. עפר הוא נכדו של אבא פת. שמונה אחים היו במשפחת פת וכשעלו לארץ בשנות השלושים, הם פתחו את "מאפיות פת" שפעלו ברחבי הארץ. בשנת 1953, עוד לפני שנולד עפר, נסגרו המאפיות. אך, מסתבר שגנים של עשיית לחם עוברים בירושה. עפר, תמיד אהב לבשל ולאפות. הוא בן 49, בעל תואר באדריכלות ואוטודידקט באפיית לחמי מחמצת מקוריים. הוא זה שמפתח את מתכוני הלחם ובתהליך של ניסוי וטעיה מוציא לפועל את רעיונותיו ויוצר לחם משובח. 






לפני 11 שנה החל לאפות לחמים באופן קבוע. בתחילה לחברים. לאחר מכן פתח אתר והחל למכור את לחמיו. אחר כך פתח דוכן לחם בימי ששי בקניון חיפה וכשקצב ההזמנות גבר החליט לפתוח מאפיה גדולה עם מספר תנורים המסוגלים לייצר כ-שבעים ככרות לחם בשעה. 

מאפית פת שטינבך - מאפיה חשמלית - בחיפה.  צילום - אלי דגני

מאפית פת שטינבך - מאפיה חשמלית - בחיפה    ק צילום - אלי דגני



הלחמים של עפר הם לחמי מחמצת, ללא שמרים וללא חומרים משמרים. לחם שלא נמכר באותו יום נמסר לתרומה. "הלחם אצלנו" אומר עפר "הוא לחם שחיי המדף שלו קצרים מאד. כיוון שאין חומרים משמרים. לכן, אני ממליץ לפרוס את הלחם ולהחזיק במקפיא. כי הוא נשמר היטב במקפיא" הלחמים נאפים בעיקר מקמחים מלאים ומשובחים בטחינה גסה, תוך שימוש במחמצות שאור מחיטה, כוסמין או שיפון.





"איך יודעים אילו מרכיבים מכילים הלחמים שאתה מוכר?" שאלתי.  "לכל לחם שאני מוכר מצורפת מדבקה עם כל הרכיבים והערכים התזונתיים. המאפיה שהקמתי מאד משוכללת וכשאנחנו מדפיסים בקופה את מחיר הלחם, יחד עם החשבונית מודפסת גם מדבקה המפרטת את סוג הלחם, הרכיבים והערכים. היה לי חשוב מאד שכל אחד ידע בדיוק מה מכיל הלחם שקנה"





במאפיה ניתן לרכוש גם את הקמחים בהם משתמש עפר לאפיית לחמיו. כל הקמחים הם של הטחנות הגדולות של א"י. עפר הוא איש נוסטלגי והמאפיה מעוצבת ברוח הימים ההם. הוא מטייל בשווקי פשפשים ורוכש פריטים הקשורים לאפיית לחם ואיתם מעצב את החנות. ויש גם צילומים של סבא פת מחלק לחם ועוד פריטים היסטוריים מעניינים. הלחמים מוצגים באופן אסתטי ומזמין. חלקם בארגזי לחם שבנה בעצמו וחלקם בפריטי עבר.





כפי שכבר הבנתם, עפר הוא אדם מקורי ולכן גם לכל לחם יש שם מיוחד משלו:

בין הלחמים: לחם "טוטם" –  לחם ייחודי שנאפה בתבנית טרקוטה גלילית, ומיוצר מתערובת של קמחים מלאים מחיטה, כוסמין ושיבולת שועל, בתוספת אגוזי קשיו, גרעיני דלעת, חמנייה ופרג.  
"שועלי": לחם מקמח חיטה מלא, עשיר בתוספות של שיבולת שועל גסה, אגוזי קשיו, לוז, מלך, גרעיני חמניות ודלעת ועגבנייה מיובשת.
 "חריף מטריף": לחם מקמח חיטה מלא, בתוספת פלפל חריף טרי.
 "דון צימוקי": לחמנייה מקמח מלא עם אגוזי מלך וצימוקים.
 "ביצי כוסמין": לחמניות מקמח כוסמין מלא גס ומחמצת כוסמין, בציפוי אגוזים, גרעינים וזרעונים.
"בזיליקה": כיכר מחמצת אפויה בתבנית טרקוטה גלילית, עשויה מ- 100% קמח מלא  גס בתוספת עלי בזיליקום טריים, עגבניות מיובשות וצנובר.
"מרקי": כיכר קערת מרק עשויה מ-100% קמח גס, בעלת דופן עבה.
"חום בכפר": לחם מקמח מלא בתוספת נדיבה של שוקולד מריר.
לחם "אמר": עשוי מקמח "אמר" מלא 100% (זן חיטה קדום) ומחמצת כוסמין.

במאפייה תמצאו גם את "מלך ארגמן", "לוזNמור", "שוף שיפון", "הכל לציפור", "מקלות הכוסמין של חני" ועוד מגוון לחמים מיוחדים.
כנראה שאי אפשר לברוח מהמורשת ונכדו של אבא פת ממשיך את המסורת המשפחתית ומוציא תחת ידיו לחמים מעולים. ופרט פיקנטי- עמוס עוז בספרו על אהבה וחושך מספר כי סבו עבד במאפייה של סבא פת בחיפה. משפחת פת הייתה בעלת מאפיות ועסקה באפיה דורות רבים בפולין. בשנות ה- 20, עם עלייתה לארץ, הקימה  בחיפה שתי מאפיות - בשכונת הדר ובשדרות ההסתדרות (המאפיה ברחוב ההסתדרות העסיקה מעל 40 עובדים), שפעלו בשנים 1922 - 1953. באותן שנים המשפחה הקימה גם את "קונדיטוריית פת" בירושלים, שהכילה סליק גדול בתקופת המחתרות.
"יום אחד אמי ואני הבטנו בתמונות ישנות. ביניהן, מצאתי תמונה של סבי עומד ליד האוטו-לחם שלו, ועל האוטו כתוב 'א. פת מאפיה חשמלית'. אימא סיפרה שסבא היה מאוד גאה במלוש (מיקסר) החשמלי שהיה לו כבר בשנות ה-20 של המאה הקודמת. התרגשתי והחלטתי לקרוא למאפיה שלי – 'מאפיה חשמלית'. את הקמחים המיוחדים אני מזמין מ'הטחנות הגדולות של א"י', אותה טחנת קמח ממנה קנה סבי!'", מספר עפר.





                    אבא פת ליד האוטו לחם

טעמתי מספר סוגי לחם שמייצר עפר. אלה לא לחמים קלילים. מדובר על לחם עשיר, מלא, עם קרום קשה ועבה ומרקם צפוף. לחמים טעימים ומשביעים. אחרי שטועמים לחם כזה יהיה קשה מאד לחזור ולאכול לחם אחר.



 פוקצ'ה נהדרת 

את הלחמים אפשר לקנות במאפיה, הפתוחה בימים ראשון-חמישי בשעות 08:00-18:00 ובימי ששי - עד 14:00.  
יש אפשרות להזמין משלוח דרך האתר. בשלב זה המשלוחים מתקיימים רק בחיפה.

מחירים לדוגמה:
מחירי הלחמים - טוטם, שועלי, חריף מטריף, בזיליקה, חום בכפר – 22 ש"ח
לחמניות "דון צימוקי", "ביצי כוסמין" – 6 ש"ח
לחם "אמר" – 28 ש"ח
"לוזNמור", "רק כוסמין" – 24 ש"ח
"ה-חלה"  (חלת מחמצת קלועה) 25 ₪

המאפיה ממוקמת ברחוב דרך יפו 28, חיפה. פרטים והזמנות: בטלפון 04-6184881

האתר:  https://www.patt-bakery.co.il


אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה