יום שני, 31 בדצמבר 2018

על הספרים "מה שטוב לפילים" מאת מרגלית בר לב ו- "שואה- הכרוניקה" מאת עופר ריחני



בחרתי לחבר בין 2 ספרים אלה כיוון שהאחד עוסק באופן ענייני ומצמרר בשנים של עליית היטלר לשלטון ורדיפת היהודים תחילה בגרמניה ועם תחילת מלחמת העולם השנייה, הקמת הגטאות, השמדה המונית של יהודים במחנות השמדה עד נפילת המשטר הנאצי.

הספר השני הוא רומן אשר גיבורו צלח את זוועות השואה, התגבר, עלה לארץ, נפל בשבי המצרים ומתמודד עם מה שקורה בארץ.

שניהם עוסקים בנו, בעם היהודי, במה שאירע בתקופת השואה, בהתנהלות ההנהגה לאחר קום המדינה ובסכסוך המתמשך עם ערביי האזור.

"מה שטוב לפילים" מאת מרגלית בר לב


את הספר "מה שטוב לפילים" קראתי במשך תקופה ארוכה ובהפסקות. לא היה קל לצלוח אותו, הן מבחינת הנושאים שעלו בו והן מבחינת פירוט היתר והעיסוק בפרטי פרטים שדרשו ממני גם קצת כוח סבל. עם זאת, מדובר ברומן רחב יריעה, מעניין, שגיבורו נמצא במאבק מתמיד.

שלומון הרטפילד מצליח לשרוד את זוועות השואה בהונגריה. ואנו מתוודעים לאירועים הנוראיים אותם נאלץ לשאת. הוא עולה לארץ ומשתתף במלחמת השחרור ונופל בשבי המצרי. גם על השבי הוא מצליח להתגבר. אך הקרב האמיתי שלו, והקשה מכולם, המתנהל עד יומו האחרון, הוא  מאבקו הפנימי, נוכח הכרסום הבלתי פוסק בערכים בהם האמין כאדם וכיהודי דתי: ערכים הגלומים בציונות ובאמונה הדתית. הוא מתנודד בין הריסות חייו, ובין זהויותיו: קעקועו בשואה, ולאחריה - כשהוגדר והונצח כ"בוגד". גם המסתורין על אודות היעלמותו המתמיהה של אביו, כשהיה בן תשע, רודף אותו כל חייו, והחיפושים אחריו שזורים בחייו באירופה ובארץ, עד הסוף המפתיע.

בר לב מעלה בספר תהיות רבות הנוגעות להתנהלות ההנהגה בישראל. החל מהימים שלפני טרום המדינה, עם הקמתה ודרך הכיבוש וההתנחלות. בין הדפים ניתן לקרוא עמדה ברורה לפתרון ושיקום היחסים עם ערביי הארץ הזאת ועם אלה שבשכנות: דרך לשלום.

טראומות החלל והחסר מתנקזות באומנות: שלומון יוצר ויטראז'ים מזכוכית צבעונית. אוסף את שברי הזכוכית הפוצעים וחותכים בו, ומרכיבם לתמונה גדולה, צבעונית ומאירה.  
                                                                                                                              
שתי יממות מיטלטל שלומון בן ה- 93 בין חיים למוות, אך אלו גם טלטלות חובקות עולמות ותרבויות ותקופות הרות אסון. צומת של רוחות העבר העתיקות – מערש היהדות והעולם, הנשזרות ברפאים של השואה, השמד והחורבן ובהקמת מדינת ישראל – הנושק לעידן של הכרעות קשות וחרדות לעתיד.

"מה שטוב לפילים" הוא ספרה הראשון של מרגלית בר לב (66), אם לשלושה ילדים, תושבת הוד השרון. שירים שלה פורסמו במדורי התרבות וב"עיתון 77", וכן רצנזיות על ספרי שירה ופרוזה ומסות.

"מה שטוב לפילים" מאת מרגלית בר לב. הוצאת הספרים "אוריון", 524 עמודים. מחיר לצרכן 85 ש"ח. להשיג בחנויות הספרים וכן בחנות ההוצאה בקניון ערי החוף, רחוב סחרוב 19, ראשון לציון ובחנות המקוונת של ההוצאה www.orion-books.co.il

"שואה- הכרוניקה" מאת עופר ריחני


עופר ריחני מתאר באופן ענייני וכרונולוגי את מהלך האירועים והזוועות שהתחוללו לאורך 12 שנים של שואה, משנת 1933, עת עלה היטלר לשלטון בגרמניה, ועד נפילתו בשנת 1945. הספר מספק תמונה כוללת ושלמה על תקופה קשה זו. זהו מעין מדריך שימושי לכל המתעניין בפרק ההיסטורי המשמעותי והדרמטי ביותר לעם היהודי. המטרה היא להביא לידיעת הקורא בתמציתיות ובאופן כרונולוגי את השלבים בשואת העם היהודי.

דווקא האופן הענייני והברור מצמרר במיוחד ולא פשוט לקריאה. אך ריחני עושה זאת באופן ברור המאפשר לעקוב אחר השלבים השונים ולהבין את מקור הרוע. הוא מביא את קורות חייהם של הפושעים הנאצים, מחדד מושגים בשואה שלא נהירים לכולם, בתצורה  של מילון כגון אקציה, גסטפו, אס אס, המשטרה היהודית, מחנה ריכוז ועוד. הוא ממחיש כרקע את אירועי מלחמת העולם השנייה ומתאר את כל הדמויות והמונחים שהיו באותה עת.

המחבר בחר להבליט גיבורים כמו מרדכי אנילביץ, חנה סנש, אנה פרנק ועוד. הוא מציג בספר את חסידי אומות העולם ומציג את הגנרלים מכל הצדדים במלחמה. בספר מובאים שמות המנהיגים במלחמה ואירועים חריגים כגון השימוש בפצצת האטום, מות הנשיא רוזוולט ואי בחירתו מחדש של צ'רצ'יל לאחר הניצחון המדהים שהוביל את בריטניה.

עופר ריחני (59), אב לשלוש וסב לרונה, תושב תל אביב ועד לאחרונה תושב מזכרת בתיה. עבד בתפקיד יועץ השקעות בבנק הבינלאומי הראשון, היה בעל עסק עצמאי בתחום הבוטניקה והצומח וכיום, לצד היותו היסטוריון, עוסק בתחום הנדל"ן.

"על שואת העם היהודי ניתן היה לכתוב אלפי עמודים, ועל כל גטו ומחנה השמדה ניתן היה לכתוב ספרים עבי כרס, אך אין זו המטרה כאן. מטרתו של ספר זה היא להביא לידיעת הקורא בתמציתיות ובאופן כרונולוגי את השלבים בשואת העם היהודי" אומר עופר.

בעיניי, ספר חובה!

"שואה - הכרוניקה" הוא ספרו השישי של עופר ריחני. ספריו הקודמים: "מלחמת העולם השנייה: הכרוניקה" (קווים, 2006). הספר שהפך לרב מכר מתאר את מהלכי המלחמה בחזיתות השונות בו זמנית באופן כרונולוגי. מתועדים בו כשלוש מאות אירועים שונים שהתרחשו בשנות המלחמה 1945-1939, ומידע רב על האישים הבולטים במלחמה, מבנה הצבאות ומהלך הקרבות; "מלחמת העולם השנייה: קרבות המפנה" (קינג, 2011). בספר זה שהפך לרב מכר מתוארים מהלכי שלושת קרבות המפנה במלחמה שהתחוללו בשנים 1943-1942: קרב מידווי באוקיינוס השקט, קרב אל-עלמיין במדבר המערבי וקרב סטלינגרד; "אש אהובתי" (סטימצקי, 2017), ספר שירים המוקדש לבת זוגו אשי; "המהפכנים הגדולים בהיסטוריה" (סטימצקי, 2018): סיפור חייהם ומותם של שלושת המהפכנים ולדימיר לנין, פידל קסטרו וצ'ה גווארה.


עופר ריחני מציין, כי ספר נוסף פרי עטו אמור לצאת לאור השנה: "מנהיגי ציר הרשע" (סטימצקי, 2018), על שלושת הרודנים אדולף היטלר, יוזף סטלין ובניטו מוסליני.

"שואה - הכרוניקה" מאת עופר ריחני. הוצאת הספרים "אוריון", 371 עמודים. מחיר לצרכן 99 ש"ח. להשיג בכל חנויות הספרים וכן בחנות ההוצאה בקניון ערי החוף, רחוב סחרוב 19, ראשון לציון ובחנות המקוונת של ההוצאה www.orion-books.co.il


אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה