יום שני, 28 בפברואר 2022

פסטיבל "ירוק ולא רחוק" בשפלת יהודה 10-26/3/22- חוויות בטבע עם סיורי ליקוט, טיולים, שווקי לילה וסדנאות ייחודיות

התקופה העכשווית שבה הכל מתעורר ופורח, לא קר מדי ועדיין לא חם, היא תקופה נפלאה לטיולים וסיורים. ולי יש המלצה נהדרת עבורכם להגיע לפסטיבל "ירוק ולא רחוק" בשפלת יהודה ולגלות את האזור הכפרי הקסום, על שלל האטרקציות שבו. אני יצאתי לסיור מקדים וטעמתי מקצת מהאירועים והטעמים שיהיו בפסטיבל ואני ממליצה בחום רב להגיע ולחוות.

שפלת יהודה ממוקמת בדיוק באמצע הדרך בין תל אביב, ירושלים ובאר שבע. זהו חבל ארץ יפהפה וכעת הפריחה מרהיבה. פסטיבל "ירוק ולא רחוק מתקיים במהלך חודש מרץ זו השנה השישית, ביוזמת עמותת התיירות של שפלת יהודה. זו הזדמנות נהדרת להכיר את התיירנים המקומיים, את עסקי הבוטיק המשפחתיים ואת מסלולי הטיול בטבע. במהלך שלושת סופי השבוע של הפסטיבל יקיימו העסקים המקומיים מגוון רחב של אירועים נפלאים: שווקי לילה וירידים כפריים שימכרו מהתוצרת המקומית, סדנאות, מפגשים מיוחדים, סיורי ליקוט, מסלולי טיול ועוד. 




אירועי הפסטיבל

אירוע פתיחת הפסטיבל יתקיים בכפר מנחם ויכלול שוק לילה, דוכני מזון והופעה, מרכז המבקרים של נמל אשדוד יפתח את דלתותיו ויזמין את המטיילים לביקור במרכז המבקרים שלו. טיולים מודרכים יתקיימו בתל לכיש המתחדש ויענו על השאלה מי בנה את הארמון שבראש הגבעה, בקרית גת יקיימו סיור בעקבות הספר "אישה מרוקאית אחת" המספר את סיפור הקמתו של חבל לכיש על ידי עולים במסגרת התוכנית "מהאוניה לכפר". בחצרו של הגיאולוג ד"ר אריה איתמר ניתן יהיה לצאת למסע לבטן האדמה שיציג לבקרים את מבנה כדור הארץ, עברו ועתידו, ואף ליהנות מסיורי ליקוט, בתים פתוחים בגל און, באר טוביה ובית ניר.

בנוסף, ברפת של איתי יקיימו סיורים שייקחו את המבקרים אל עולמם של הפרות והעגלים כולל סיור ברפת עצמה, בארטישוק של נועם יתרכזו איך לא – בארטישוק, ויספקו למבקרים חוויה של סיור מיוחד בשדות ובארוחה על טהרת הירק המופלא הזה. ביקב שורר המתמחה ביינות מקומיים ובחקלאות בת קיימא ישיקו סדרת יינות חדשים ובמשק שור וולף יקיימו טעימות שמן זית, סדנאות לטעימת נכונה וסיורים במשק. מגוון רחב של אטרקציות נוספות ניתן למצוא באתר של עמותת התיירות שפלת יהודה.

לאחר כל האטרקציות האלו – ניתן יהיה לעצור ולאכול באחד המקומות המציעים אוכל איכותי באזור: בפונדק ורדה הממוקם בצומת ראם ניתן יהיה לאכול תבשילים בייתים אותנטיים, מרקים, בשרים על האש, סלטים ואף לקחת מארזי פיקניק לטיול בטבע. בג'חבורג כפרי בכפר ורבורג מגישים מלאווח, מלבי וג'חנון הנעשים בעבודת יד. במטבח של אריאלה יוצעו ארוחות בוקר עשירות ומגוונות וסלסלות פיקניק תוצרת ביתית, במסעדת כרמים בניצוחו של השף סהר רפאל יגישו אוכל טרי ומרענן שייצור חוויה קולינרית יוצאת דופן. מקומות נוספים לאכול בהם ניתן למצוא באתר של עמותת התיירות שפלת יהודה. 

החוויה שלי מהסיור המקדים לפסטיבל

אנחנו ביקרנו במספר מקומות שייקחו חלק בפסטיבל. היינו ביקב מרשה בזרחיה, יצאנו לסיור ליקוט עם טלאור באביגדור, ביקרנו במשק שמואלי בו מייצרים גבינות עיזים מצוינות, אכלנו צהריים במרכז שפירא במסעדת EAT מלא וסיימנו בביקור בכפר ביתא ישראל בקרית גת. סיור שעשה חשק גדול להגיע ולהשתתף באירועי הפסטיבל

יקב מרשה – יקב משפחתי כשר בזרחיה 

שאול חביביאן ליד הכרם

יקב משפחתי באווירה כפרית שלווה ונהדרת. מרכז המבקרים הקטן נמצא בסמוך לכרם. את פנינו קיבל שאול חביביאן, אשר כשמו כן הוא, איש חביב ומכניס אורחים, שאול סיפר לנו כי יקב מרשה הוקם בשנת 2006 ביוזמת הבן איתן שדחף לכך. הוא הסכים והפך מאיש חינוך לכורם ויינן. את מבנה התרנגולות הישן הפך במו ידיו למרכז מבקרים קטן. הכרם נמצא בסמוך והם בוצרים את הענבים בבציר ידני. בכרם ענבי מרלו, סירה, פינוטז' ועוד. לאחר שנתיים של יישון בחביות, גם את היין הלבן מיישנים ביקב מרשה, היין מוכן לשתייה. היקב מייצר כ- 10.000 בקבוקים בשנה ומשווק בעיקר בארץ. אך גם לחו"ל. 

במרכז המבקרים של היקב








שמו של היקב לקוח מתל מרשה הסמוך וסמל היקב הוא עוף החול בעל חיי הנצח. ניתן להגיע למרכז המבקרים, בתיאום מראש, ליהנות מטיול בין הגפנים, הסבר על הפקת היין והכרה מקרוב של התהליך, זאת לצד טעימות מהיינות הייחודיים שלהם בשילוב ארוחה חלבית קלה. 



יקב מרשה -מושב זרחיה . במהלך הפסטיבל ימי שישי 9:30-14:00 ראשון-חמישי בתיאום מראש. (בשאר ימי השנה ביקורים בתיאום מראש)  |  מחיר: 110 ₪ לאדם לסיור, ארוחה וטעימות | 40 ₪ לסיור וטעימות בלבד.  | טלפון לבירורים והרשמה – 072-3944361

סיור ליקוט עם טלאור במושב אביגדור

טלאור מלמדת אותנו לאכול חובזה

לא תאמינו עד כמה שדות הבר שופעים תנובה אותה ניתן ללקט ולאכול וזה לא רק טעים מאד אלא גם הכי בריא. טלאור כהן מאביגדור, הייתה אשת חינוך בתל אביב שחיפשה תחביב לימים בהם לא עבדה. היא הגיעה לקורס ליקוט בהמלצת חבר ומאז היא עוסקת בנושא.




הכל אכיל וטעים!

בישראל גדלים מעל ל-200 מיני צמחי בר אכילים. אנחנו נכנסנו לשדה בסמוך וטלאור הראתה לנו כמה מינים של צמחי בר ניתן למצוא- חובזה שגם אוכלים וגם מכינים סירופ להקל על שיעול, עלי סלק מצוי טעימים, חרדל בר, טוריים ממשפחת המצליבים שהטעם שלו היה נהדר ועוד.

בסיורי הליקוט שלה, היא מלמדת את המבקרים לזהות 5 צמחים שונים שניתן ללקט בכל מקום ובסופו של הסיור מתקיימת ארוחה מצמחי הבר שלוקטו על ידי המשתתפים.

בפסטיבל: סיורי ליקוט בשבת 12.3, 19.3 | בשעות :10:00, 13:00 בתיאום מראש | בשאר ימי השנה הסיורים מתקיימים בתיאום מראש | מחיר: 50 ₪ לאדם (מעל גיל 3) | אורך הסיור כשעתיים | טלפון לבירורים והרשמה - 072-3944416

משק שמואלי , באר טוביה



יעלי וניר שמואלי ליד דיר העיזים

אוהבים גבינות עיזים? רוצים לטייל עם כל המשפחה בין עזים וסוסים וליהנות מגבינות נהדרות? בואו לבקר במשק שמואלי. בני הזוג שמואלי הקימו את המחלבה ומכינים את הגבינות בעצמם. יעלי היתה עובדת סוציאלית וניר עובד הייטק. כשנולדה בתם האמצעית החליטו לעשות שינוי ולחזור אל השורשים. ניר, דור שלישי של חקלאים מבאר טוביה. וכך, לפני 16 שנים חזרה המשפחה למשק, החלה לטפח עדר צאן ולגבן גבינות.

גבינות המשק
היוגורט הכי טעים
בחנות המשק


בחנות המשק שלהם הם מוכרים גבינות מתוצרתם, אותם מכינים באהבה גדולה. בנוסף, תמצאו בחנות גם  שמן זית, ריבות, עגבניות שרי ועוד פינוקים מהחקלאים האזור. 

לטייל בין עיזים וסוסים במשק שמואלי


החנות פתוחה בכל ימות השבוע א'-ה' 08:00-18:00, יום שישי 08:00-14:00. שבת סגור.
במהלך הפסטיבל: ב26.3 יקיימו "מפגשי הכרות" עם המשק בהם יספרו את סיפרו של המשק ותהליך הגיבון. | בין השעות: 9:30 – 15:30 | טלפון לבירורים והרשמה :  072-3944292

מסעדת EAT מלא במרכז שפירא



מסעדת EAT מלא הוקמה כדי לתת מענה של חוויה קולינרית חדשה, שונה, במרחב שבו יש מיעוט מסעדות. המסעדה כשרה למהדרין ומציעה אוכל מגוון באווירה הפסטורלית והכפרית של מרכז שפירא. Eat מלא שמה לה למטרה לספק אוכל שמוכן עם הרבה נשמה, מתוך תשוקה ואהבה גדולה, מורכב מהחומרים האיכותיים ביותר, מגוון ונותן מענה לכלל לקוחותיהם. למסעדת Eat מלא צוות מקומי המעניק שרות אדיב ומהיר, באווירה משפחתית.

אנחנו אכלנו במקום מגוון טעים של סלטים ובשרים על הגריל וקינוחים מעולים. פשוט, טעים מאד ולא יקר





מרכז שפירא ימים א'-ה'- 11:00-23:00, בימי שישי איסוף אוכל מוכן לשבת בהזמנה מראש ובמוצ"ש עד 24:00. | כשר למהדרין 

במהלך הפסטיבל: ימכור מזון באירוע פתיחת הפסטיבל ב-10.3.

כפר ביתא ישראל בקרית גת

גאולה הדראי מנהלת הכפר

כפר ביתא ישראל הוא מרכז חוויתי אותנטי לשימור והנחלת מורשת יהודי אתיופיה. זוהי יוזמה חינוכית של עמותת "הנני" המספקת תשובה ייחודית ויצירתית לכמה מהאתגרים החברתיים הסבוכים ביותר של יוצאי אתיופיה ומחזירה לחיים את אוצרות התרבות והמסורת של אחת הקהילות המיוחדות והמעניינות בעם ישראל. 




גאולה הדראי, המנהלת את הכפר קיבלה את פנינו וסיפרה לנו על המטרות של הכפר. מלבד ניהול הכפר, גאולה היא סטייליסטית טיפולית ועובדת עם נשים במטרה להעצימן.

הכפר מציע סיורים, סדנאות חווייתיות, כיבוד ביתי ועוד פעילויות ברוח יהודי אתיופיה. במהלך הביקור יזכו המבקרים להיחשף לתרבות העשירה והמעניינת של יהדות אתיופיה, ביניהם טקס הבונה, טקס הקפה והדאבו, הלחם אותו מכינים בשבתות וחגים, עליו היו מברכים יהודי אתיופיה בשפת הגעז במקום על היין. 

 



טקסי הדאבו והקפה

במסגרת הפסטיבל יתקיימו סיורים לקהל ביום ו' 11.3.22 בשעות 08:30-12:00 . 

טלפון להרשמה ובירורים - 072-3944381.

 

אתר הפסטיבל- לחצו כאן

 

תיירות שפלת יהודה בפייסבוק- לחצו כאן

 

 

יום חמישי, 24 בפברואר 2022

פסטיבל האוכל הכפרי במטה יהודה 3-26/3/22- חוויה קולינרית בבתיהם של עשרות בשלנים ובשלניות שיציעו מגוון מאכלים עולמיים

עלי גפן ממולאים- הטאבון של ברנה


פסטיבל האוכל הכפרי במטה יהודה מתקיים זו השנה ה-22 בין התאריכים 3-26/3/22. השנה הוזמנתי להצטרף לסיור מקדים לפסטיבל והתלהבתי מהשפע הקולינרי אליו נחשפתי, מהנכונות של עשרות בשלנים ובשלניות לפתוח את בתיהם ולארח את המבקרים באווירה כפרית, משפחתית ונעימה, תוך שהם מציעים מבחר מאכלים שונים מכל העולם. בסיור הכרתי את הבראנץ' הטורקי, את האוכל ההודי של הריקשה, את האמפנדס הארגנטינאי של סופי, את עגלת הקפה ילדתי שלי של מאג'דה ואת האוכל הערבי מהטאבון של ברנה. זו הייתה רק טעימה קטנה ממה שהפסטיבל מציע, אך זו הספיקה כדי שאכנס לרוח הפסטיבל הנהדר והמיוחד.

הנוף ממרפסת ביתם של ברנה וסאלים מנווה שלום המארחים בביתם.

בפסטיבל תמצאו מאכלי עדות מאלג'יר, מרוקו, יוון, טורקיה, גאורגיה, צרפת, כורדיסטן, הודו ועוד. תוכלו להצטרף לסיורים מאורגנים שונים כמו סיור בבית ילין או סיור במרכז המבקרים YVEL. כמו כן יתקיימו סיורים קולינריים הכוללים טעימות ומפגשים עם אנשי קולינריה, תוך הכרות עם מסורת הבישול (יש להירשם מראש). תוכלו לצאת לטיולי אקסטרים עם איזי ריידר בעמק האלה או לטיול עם אופני הרים חשמליים. תוכלו לבחור להתארח בבתים, לאכול ארוחות שף או לרכוש סלסלות פיקניק ולצאת לפיקניק בטבע. תוכלו לבקר ביקבים השונים כמו:יקב סוסון ים במושב בר גיורא או יקב יפו בנווה מיכאל או בעשרות היקבים האחרים שבמרחב. תוכלו לצאת לסיורי ליקוט ולאחר מכן לבשל את מה שליקטתם. תוכלו ללון במלונות ובצימרים שבאזור וליהנות מהאירועים הרבים. האפשרויות רבות מאד, המבחר עצום וכיף להתלבט יחד עם המשפחה והחברים, לבחור היכן מבקרים ולצאת למסע קולינרי שמח וחוויתי במרחבי מטה יהודה.

האמפנדס של סופי ואני

את הסיור התחלנו ב"ילדתי שלי" – עגלת קפה ומאפה הממוקמת בתוך משתלת שתילי ההר, בכניסה לאבו גוש. המשתלה רחבת הידיים והפורחת מהווה תפאורה מושלמת לעגלת הקפה ולמעדנים שמכינים בה. העגלה נקראת "ילדתי שלי" כיוון שהוקמה עבור לארה, בתם של מיכל ברנס ויעקוב ברהום, אשר החלו את דרכם הזוגית והקולינרית בעגלת קפה באותו מקום. מיכל ויעקוב הם בעלי מסעדת מאג'דה ובתם לארה ירשה מהם את הכישרון הקולינרי ומכינה בעגלת הקפה מבחר מאפים מלוחים ומתוקים.


פינת עגלת הקפה והמאפים במשתלה
לארה ב"ילדתי שלי"


אמא ובת- מיכל ולארה

אנחנו טעמנו במקום ברוסקאטות חמאה, קממבר ותותים שהיו וואו, עוגיות ללא גלוטן ומאפים נהדרים. מומלץ להגיע ליהנות מהמשתלה הפורחת ולהתחדש בצמחים לבית ותוך כדי להתענג על המאפים של לארה ועל הקפה המשובח.








פתוח: שני עד חמישי 8.30-15.00 ששי- 8.30- 14.00

 

התחנה הבאה "הבראנץ' הטורקי" בבית משפחת אוחיון בעמינדב. ליבנת ואבי מציעים לבאים סלסלת פיקניק מלאת מטעמים מתוצרת המטבח של ליבנת. בסלסלה סנגריה חמה או סיידר טעים, מרק חם , מאפה גבינות, לחם וספינקה- חביתת ירק מעלי מנגולד, ירקות שורש על לאבנה, סומק ואצבעות פולנטה. לקינוחים – סוטלץ ופרנץ' טוסט תותים. תוכלו לקחת את הסלסלה לפיקניק בחיק הטבע או לשבת בחצר הנעימה של ליבנת ואבי, תחת עץ הזית ולהתפנק בארוחה נהדרת.

הסלסלה של הבראנץ' הטורקי

ליבנת במטבח
לאכול בצל עץ הזית בחצר של לינת ואבי

אנחנו טעמנו מרק ברוקולי, כרישה וסלרי שהיה מעולה. בעצם, הכל היה מאד טעים גם חביתיות המנגולד, גם מאפה הגבינות ובמיוחד הסלט האביבי של ירקות השורש על מצע לאבנה ואצבעות פולנטה- מיוחד, לא שגרתי ונהדר.


מרק ברוקולי וכרישה
מאפה גבינות
חביתיות מנגולד
פרנץ' טוסט תותים

את סלסלות הפיקניק ניתן להזמין בכל השנה ולא רק בפסטיבל.

מחיר סלסלה עמוסת כל טוב- 300 ₪

בפסטיבל- ימי ששי החל מהשעה 11.00 ועד כניסת השבת

טלפונים: 054-2868162 או 054-2886816

 

תחנת האוכל ההודי "הריקשה" בחאן מילכה שבתעוז

תם דרור והסירים

תם דרור הקימה את הריקשה לאחר מסע שורשים בהודו. תם היא בת להורים שעלו מקוצ'ין לישראל ואת הבישול ההודי למדה מסבתה ואמה. כאשר ביקרה בהודו למדה והשתלמה במטבחים ההודיים הן בדרום והן בצפון וכששבה הקימה את "הריקשה" בו היא מגישה אוכל הודי אותנטי. המטבח פתוח לטייק אווי ומדי ששי ניתן להגיע ולאכול במקום.

תם מגישה לנו קינוח של גולאב ג'מון

עם הכניסה לחאן קיבלו את פנינו אמני "אנסבל מלבר" עם הצלילים הקסומים של הסיטאר והטאבלה. הם הנעימו את זמננו בשירה ונגינה. וגם בפסטיבל תוכלו להגיע לארוחה של 10 מנות והנאה מהאנסבל(יום חמישי ה-10.3 בשעה 19.00. יש להירשם מראש) את האנסבל יסד אלי אהרון ששר ומנגן יחד עם תבור בן דור ותמר קלופר.

אנסמבל מלבר

מה אכלנו? ביסלי הודי מקמח חומס, קציצות ירק בסגנון קוצ'יני, פאסטיס- סמוסה מהדרום עם סלט הודי, לעיקריות- מלאי כופתה, פאלק פניר- תבשיל קארי עם עלי תרד ודאל מקהני- תבשיל עדשים שחורות ושעועית אדומה. לקינוחים- סהורי- מעדן טפיוקה נהדר וגולאב ג'מון- קינוח הודי של גבינה והל.



סהורי- מעדן טפיוקה טעים טעים טעים

למי שלא חווה וטעם אוכל הודי זו הזדמנות נהדרת לטעום מהמטבח הזה.

בפסטיבל יתקיימו ארוחות ומפגשים מוזיקליים שונים, תהיה סדנה של ריקוד בוליוודי כולל ארוחה ולסיום הפסטיבל חגיגה הודית עם אמנות, בגדים, מוזיקה ואוכל (שבת 26.3 בשעה 12.00)

טלפון להזמנות: 054-2400863

 

התחנה הארגנטינאית "האמפנדס של סופי" בטל שחר


סופי והאמפנדס

אצל סופי תוכלו לרכוש בפסטיבל שלושה סוגי אמפנדס- אמפנדס בשר, אמפנדס בצל וגבינות ואמפנדס מנגולד ריקוטה. למי שלא מכיר מדובר על מאפי בצק ממולאים וטעימים מאד ושל סופי הם פשוט ממכרים.




טעמתי אמפנדס בשר ואת המנגולד וריקוטה והתאהבתי. הם מוגשים חם מאד, בצק עדין ונימוח והמילוי משתלב נהדר. סופי אומרת שאם יש יין טוב ואמפנדס לא צריך כלום יותר. והיא צודקת.

סופי, ילידת ארגנטינה, סבירה שהאמפנדס הוא מאכל ידוע ופופולרי ונמכר כחטיף השווה לכל כיס. מוגש כמתאבן או כמנה ראשונה בארוחה.

סופי היא בעלת קייטרינג "פיאסטה" ובפסטיבל ניתן יהיה לרכוש אצלה מארזים שיכילו 10 אמפנדס במחיר של 100 ₪. כמו כן ניתן יהיה לרכוש יין מ"יקב ויינשנק" יקב מקומי קטן שהוקם על ידי שחר ליפשיץ ויואב לקטוש, אתו היא משתפת פעולה.

להזמנות ששי- שבת 10.00-18.00

טלפון: 052-7987768

 

ולסיום "הטאבון של ברנה" בנווה שלום.





ברנה וסאלים ליוס הגיעו עם ילדיהם ראני וקרלו לנווה שלום לפני שנים רבות. הם בחרו לגור במקום של אחווה בין יהודים וערבים. ביתם בנוי אל מול נוף מרהיב וכשישבנו לארוחה במרפסת הבית אל מול הנוף, זו הייתה חוויה בפני עצמה.

האוכל אותו מבשלת ברנה הוא אוכל גלילי, עליו גדלה. המשפחה הגיעה ממעיליא בגליל וברנה שומרת על המסורת ועל איכות הבישול המאפיינת את הכפר הגלילי. לטכניקות המסורתיות היא מוסיפה את הידע שלה, מקדשת את העונתיות והמקומי ומגישה אוכל טרי ובריא.

ברנה היא מורה לערבית בגישה האנתרופוסופית ואילו סאלים היה אחראי מחלקה ב"אסף הרופא" שיצא לפנסיה לפני כחודשיים.




הפיתות שיצאו מהטאבון היו מקמח מלא והם הוגשו עם זעתר ושומשום, גבינת עיזים או ממרח פלפלים חריפים, זאת לצד סלט טאבולה נפלא וסלט ירקות חתוך דק. את הממולאים הביא ראני הבן. שהפך את סירי הממולאים על המגשים ופיזר פטרוזיליה ופלחי לימון. חבל שאי אפשר להעביר ריחות כדי שתחוו את הניחוח הנפלא והטעם? וואו, חייבים לטעום.










לקינוח טעמנו שוקולד חרובים ופיסות דלעת מסוכרות.

בפסטיבל ניתן יהיה להגיע לארוחה מלאה שתתבסס על כמה סוגי מנאיש (מאפה)  מהטאבון.עראייס, מנסף, ממולאים, תבשיל אורז עם בשר עגל, תבשיל עולש, קובה נאיה, סלטי הבית, חמוצים, קינוחים מסורתיים, קפה ותה. הכל בעבודת יד של משפחת ליוס.

מחיר- 320 ₪ לזוג

שבת: 10.00-17.00 בהזמנה מראש

טלפון: 052-6999310

 

לסיכום: חובה לחובבי הרפתקאות קולינריות, לאוהבי הטבע ולאוהבים לטייל ולחוות. הפסטיבל במטה יהודה כה עשיר באפשרויות עד כי רצוי להגיע למספר ימים כדי ליהנות מכל שפע האירועים, הקולינריה, היקבים והסיורים.

 

הלב הירוק- תיירות מטה יהודה- לחצו כאן

מוקד מידע לפסטיבל- *8108 או 02-9958650